Ekonomi

İnsanlık Yeni Orta Çağ’a doğru ilerlerken, neo-liberaller bu kez güldü

Ha ha ha ha…

çok gülüyorum…

Dünyanın ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durum gülünecek bir durum değil ama…

Serbest piyasaya tapan neo-liberallere gülmekten kendimi alamıyorum.

Bir kez daha kriz çıktı ve yine devlet kurtardı.

Vahşi kapitalizme ses çıkarmayanlar… Serbest piyasanın her şeyi çözeceğine inananlar… Kamuya tahammülü olmayanlar, özelleştirmeden gurur duyanlar… ‘Bırakın yapsınlar, bırakın yapsınlar’ düsturundan sapmayanlar. Geçerler’ bir kez daha devletin takviyesini bekledi.

BANKALAR YENİDEN NASIL KURTARILDI?

ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflasının ardından Federal Deposit Insurance Corporation, 250 bin doların üzerindeki mevduatların da sigortalandığını açıkladı. Böylece bu bankada hesabı olan teknoloji girişimcisi firmalar kurtarıldı. Daha önce bu rakam 50 bin dolardı. Ayrıca diğer bankalardan mevduat çekilmesi fonlama yapılarak engellenmiştir.

Böylece iflas eden üç bankadaki tüm mevduatlar garanti altına alınırken, 140 milyar dolar nakit verildi. Ayrıca ihtiyaç sahibi diğer bankalara da 153 milyar dolar destek sağlandı.

Nakit çekimi hızlanan First Republic Bank da en büyük 11 Amerikan bankasından toplam 30 milyar takviye ile ayakta kalmayı başardı. Bu sefer devlet yardım etmedi, düzenlemeyi yaptı.

“Aman devlet kenara çekilsin, ellerindeki şirketler bir an önce özelleştirilsin, piyasalara karışmasınlar” diyenler bir anda devlet takviyesi bekliyor.

AVRUPA’DA CREDIT SUISSE KURTARILMIŞ YOKSA KRİZ ÇIKACAKTI

Avrupa’da Bern hükümeti, İsviçre’nin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse’i kurtarmak için 54 milyar dolarlık bir kurtarma paketi oluşturdu. Bu da yetmedi, hükümet bankayı uçuruma sürüklenmekten kurtarmak için müdahale etti, ne olursa olsun ülkenin en büyük bankasını satın aldı.

Pazar günü, en büyük banka olan UBS’nin hükümetin desteğiyle Credit Suisse’i devraldığı açıklandı. Bu satın alma, küresel finansın bu hafta yeni bir krize sürüklenmesini engelledi.

Birleşme, bilanço toplamı 1,6 trilyon dolar (1,5 trilyon İsviçre frangı) olan dev bir banka yarattı. Bu, 2022’de 771 milyar İsviçre Frangı olan İsviçre’nin gayri safi yurtiçi hasılasının neredeyse iki katı. İsviçre devlet bütçesini ve dünya ekonomisinin bir kısmını uçuruma sürükleyecek bir tsunamiyi kolayca tetikleyecek büyüklük…

Alman Die Zeit gazetesi, “Bu, İsviçre hükümetini ve Merkez Bankası’nı büyük bir riske atıyor. Bu canavarın başı belaya girerse, tüm ülkeyi ve halkını rehin alır” diye yazdı.

İNŞA EDİLMESİ GEREKEN BÜYÜK BANKALAR HER ZAMAN KURTARILACAK YOKSA SİSTEM ÇÖZÜLECEK

Bununla birlikte, Credit Suisse de dünyanın en büyük 32 bankası arasında yer almakta ve “Batmak için Çok Büyük” kategorisindeki bankalar arasında yer almaktadır. Yani devletin bu devleri kurtarması gerekiyor. (Not: Merak edenler için yazının sonuna “batamayacak kadar büyük” 32 banka ekledim.)

İsviçre Ulusal Bankası ve hükümet, kamu fonlarında 200 milyardan fazla İsviçre frangı ile birleşme risklerini karşıladı. Karşılaştıracak olursak; İsviçre bütçesi 2023’te 80 milyar frank civarında olacak.

BANKA İFLASINDA BEDAVA PAZARCI ÖZGÜRLÜĞÜ BULAMAZSINIZ

Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’nun dediği gibi;

“Türbülansa giren uçakta ateist olmayacak! Banka iflaslarında, serbest piyasa liberteryenlerini bulamazsınız!”

2008 Küresel Mali krizinde de aynısı oldu. Serbest piyasanın merkezi ABD’de en büyük otomobil şirketinden en büyük bankaya kadar onlarca büyük şirket “çıkmaz” dedikleri devlet tarafından kurtarıldı. Hem de bu neo-liberal ideologların desteğiyle. Çünkü bu şirketler ve bankalar iflas ederse Amerikan ekonomisi ve dolayısıyla dünya ekonomisi resmen çöker.

BÜYÜK BANKALARDAN SİGORTA ŞİRKETLERİNE, OTOMOBİL DEVLERİNE KADAR BİRÇOK ŞİRKET 2008 KRİZİNDE KURTARILDI

Amerikan kapitalizminin simgelerinden biri olan asırlık sanayi devi, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan General Motors, 2008 krizinde iflas etti ve takviye aldı. ABD Hazinesi iflas eden General Motors’a 30 milyar dolar yatırım yaptı ve %60 çoğunluk hissesine sahip oldu.

Ülkenin en büyük sigorta şirketi olan AIG’nin yüzde 80’i olan General Motors kamulaştırıldı ve Bear Stearns, Goldman Sachs, Citibank, Wells Fargo ve Bank of America gibi finans devleri de kurtarma kapsamında kısmen devlet malı oldu. paketler. Bankacılık devi Citibank da kurtarıldı.

BİDEN BU KEZ FATURANIN KENDİNE VURULMASINI İSTEMİYOR VE ‘VURATA YANSIMAZ’ DİYOR

Bu kurtarma paketlerinin faturası vergi mükelleflerine gitti ve bütçe açığında büyük artışlara neden oldu. Lider Joe Biden ve yönetimi, 2008’de kamuoyunda öfkeye yol açan kurtarma paketleri konusunda çok hassas.

Defalarca “tasarı vergi mükelleflerine yansımayacak” diyor. Yetkililer de mevduat sahiplerini ve sistemi koruyacaklarını söylerken, meselenin bankaları ve hissedarlarını tek tek kurtarmak veya vergi mükelleflerini riske atmak olmadığını vurguluyor.

FİNANS BÖLÜMÜ HALA DAHA FAZLASINI İSTİYOR

Ancak finans departmanı, Washington ile Wall Street arasında bir kopukluk olduğundan şikayet ediyor. Reuters ‘deki analize göre, bankacılar sektörü desteklemek için daha hızlı, daha agresif eylemler istiyor. Başkan Biden’ın Beyaz Saray’ı ve yöneticileri, maddeler çerçevesinde ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını savunuyorlar.

Bölgesel banka hisseleri, SVB’nin çöküşünden bu yana keskin bir düşüş yaşadı. Uzmanlar, daha fazla hükümet müdahalesi olmadan kaçan mevduat sahiplerinin küçük ve orta ölçekli bankaları istikrarsızlaştırabileceğinden endişe ediyorlar.

Fon yöneticisi PGIM Quantitative Solutions’ın eş başkanı Edward Campbell, krizin yayılabileceğinden endişe ederek, “Politika yapıcılar yardımcı olan bazı şeyler yaptı, ancak büyük bazuka henüz gelmedi ve biz de bu noktaya gelmedik. büyük güvenlik açıkları. Daha fazlasını yapmak zorunda kalacaklar.”

Anlayacaksın; Finans departmanı hükümetten daha fazlasını talep ediyor ve bekliyor.

ABD’DEKİ MALİ KRİZLERİN VE TOPARLANMALARIN KISA TARİHİ

Thatcher ve Reagan dönemlerinde başlayan ve günümüze kadar dünyayı ve hükümetleri etkisi altına alan serbest piyasa temelli kapitalizm, sürekli bir kriz yaratmakta ve devlet şirketleri ve bankaları kurtarmaktadır.

ABD’deki mali krizleri ve kurtarma paketlerini kısaca hatırlayalım:

  • 1929 krizinde, Amerikan hükümeti bankaları kurtarmak ve yeni ve daha büyük bir krizi önlemek için 1.59 trilyon dolarlık kurtarma paketleri başlattı.
  • 1982’de Citibank, özellikle Meksika’nın Latin Amerika borç krizinde temerrüde düşmesinin ardından zor bir duruma düştü. Dönemin Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker’ın liderliğinde başta Citi olmak üzere büyük Amerikan bankaları için bir kurtarma paketi hazırlandı. Büyük Amerikan bankaları için “batamayacak kadar büyük” terimi de o dönemde icat edildi. Bunu ilk kez söyleyen Volcker’dı.
  • 1989’da Tasarruf ve Kredi Kuruluşları (S&L) krizi meydana geldi. 1990’lı yıllarda konut patlamasında ev sahibi olmak isteyenlere daha uygun koşullarda konut kredisi veren ve birikim faizi daha yüksek olan bu kurumlar (zombi bankalar da diyebiliriz) 1990’lı yıllarda sıkıntı yaşamaya başladı.

Çünkü bugünküne benzer bir durum vardı. ABD Federal Rezervi (FED) enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltiyordu ve tasarruf kredisi kurumları, sabit oranlı kaynakları karşılığında büyük bankalardan daha fazla mevduat ödüyorlardı. Tabii ki iflas ettiler, 1986-1995 ortalarında Amerikan hükümeti vatandaşların tasarrufları için 160 milyar dolar ödedi.

  • 1998 yılında, kötü şöhretli koruma fonu Uzun Vadeli Sermaye Yönetimi (LTCM) kurtarıldı. Bu sefer hükümet değil, 14 büyük banka ortaklaşa 3.6 milyar dolarlık bir paket hazırladı.
  • 2008 Küresel Mali Krizi, kurtarma paketlerinin en büyüğüydü. Amerikan hükümeti, bankaları kurtarmak ve finans departmanına olan güveni yeniden tesis etmek için milyarlarca dolar harcadı.

AIG, Fannie Mae ve Freddie Mac gibi finans kurumlarını kurtarmak için toplam 335 milyar dolar, diğer şirketleri kurtarmak için toplam 1,7 trilyon dolar harcandı ve 700 milyar dolar “çok büyük”ün ortasındaydı. “bankaları ayakta tutmak için. Ancak, şirketlerden devlete yapılan geri ödemeler ve temettü ödemeleri ile kurtarma paketlerinin toplam maliyetinin 498 milyar dolar olduğu iddia ediliyor.

NEO-LİBERAL ÇAĞ BİTTİ Mİ? YENİ BİR SOSYAL SÖZLEŞME ÇAĞI MI?

Kesinlikle; Neo-liberalizm düzgün bir şekilde tıkalı. Birbiri ardına patlak veren krizler, devlet desteği ile kesintili olarak aşılabilir.

Tarihçi Adam Tooze, koronavirüs salgınının ardından “neo-liberal çağın bitmiş olabileceğini” sorguluyor. Tooze, neoliberalizmin yerini alacak yeni bir toplumsal sözleşme için “beklenmedik yerlerden yüksek sesli çağrılar” olduğuna dikkat çekiyor.

Gerçekten mi; Financial Times, Ekonomist Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi “kaleler” şu anda neoliberalizmin yerini alacak yeni bir toplumsal sözleşmeyi savunuyor. Kapitalizmde neyin yanlış gittiğini ve nasıl düzeltilebileceğini sorgulayan makaleler ve araştırmalar var.

DÜNYAMIZ ANTROPOSEN ÇAĞINA VE İNSANLIK YENİ ORTAÇAĞA GİRDİ

Bilim adamları, dünyanın jeolojik bir bölünme olarak Antroposen dönemine girdiğini düşünüyor. Antroposen, insanoğlunun dünya üzerindeki etkisinin en üst seviyelere ulaştığı Sanayi Devrimi’nden bu yana devam edecek olan sürece ve duruma verilen isimdir. İnsan Çağı olarak da adlandırılır. Dünyamız çok değerli ve karşı konulamaz bir değişim yaşıyor, yeni bir jeolojik dönemin eşiğinde…

Dünyamızın jeolojik evrimi böyle… İnsanlık ise bambaşka bir döneme girdi. Neo-liberal ekonomik modelin yeni Orta Çağ’ı yarattığını savunanların sayısı hiç de az değil.

YENİ ORTAÇAĞ İLERİ DEĞİL GERİ GİDİYOR…

İleriye değil geriye gidiyoruz.

İlk olarak 1994 yılında aynı isimle bir kitap yayınlayan Fransız düşünür Alain Minc, Yeni Orta Çağ fikrini ortaya attı. Aşağıdaki tanımlardan bazılarını ondan aldım. Yeni Orta Çağ’ın tanımı şu şekildedir:

Tıpkı Orta Çağ’da olduğu gibi bugün de; örgütlü toplum eksikliği, çoğul sadakat sistemi, kaygan ve muğlak dayanışmalar, belirsizlik, gelecek kavramının olmaması…

Açlık ve kıtlık sıradanlaşıyor, gelir eşitsizliği, toplumdaki sınıf ayrımları en şiddetli şekilde hissediliyor, aklın yerini ilkel ideolojiler ve hurafeler alıyor, zengin toplumları mafyalar ve yolsuzluklar, krizler, beyin sarsıntıları, savaşlar kemiriyor…

Tüketim kültürü ve finansallaşma ile birlikte gelen insanın üreten değil, tüketen bir varlık olması…

Dünyamızın, insanlığın yeni bir aşamaya girdiği kesin gibi görünüyor… Umut vaat ediyor mu? HAYIR…

GEÇEN HAFTA NE OLDU, BU HAFTA NE OLDU?

Geçen hafta yaşanan bankacılık krizi ve piyasa dalgalanmalarının ardından geçtiğimiz hafta sakin geçti. Krizin derinleşeceği ve yaşlılara sıçrayacağı endişesinin devam etmesi adettendir.

Hafta boyunca, Dow Jones yüzde 0,1 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 2,1 yükseldi. Yukarı hareket, bankaların istikrarına ilişkin endişelerin ortasında geldi.

Deutsche Bank’ın hisseleri Cuma günü hem Almanya’da hem de ABD’de değer kaybetti. Almanya hisseleri üç işlem gününde yüzde 15 düştü.

Deutsche Bank’ın 2028’de vadesi gelen 1,5 milyar doları bir dizi ikinci kademe tahville amorti edeceğini açıklaması piyasada panik yarattı ve Avrupa bankacılık paylarını keskin bir şekilde düşürdü.

Almanya Başbakanı Scholz “endişeye gerek yok” derken, ECB Lideri Christine Lagarde AB başkanlarına Euro bölgesi bankacılık bölümünün sağlam olduğunu ve merkez bankası araçlarının gerektiğinde finansal sisteme likidite sağlayacak donanıma sahip olduğunu söyleyerek endişeleri gidermeye çalıştı.

Cuma günü Deutsche Bank kaynaklı düşüşlere rağmen İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,8, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,3 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 1,5 arttı. Hafta boyunca yüzde 1,5.

Yükseliş devam etti. Hafta boyunca piyasadaki tedirgin ortam ve FED’in faiz indirimlerini durduracağı beklentisi altının ons başına 2 bin dolara yükselmesine neden oldu. Hafta başında 2014 ortaları,90 dolar seviyelerine kadar yükselen altın, Cuma günü 2.000 dolar eşiğinde kalamadı ve günü 1983,80 dolardan kapattı.

Bankacılık sektörünü bu hafta vuran şok, yatırımcıları tedirgin etmeye devam edecek. ABD’de Fed Kontrol Başkan Yardımcısı Michael S. Barr, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde konuşacak. Ayrıca, tüketici gelir ve giderleri ile kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ve 4. Çeyrek GSYİH büyümesinin son revizyonu yayınlanacak.

Euro Bölgesi ayrıca Almanya, Fransa ve İspanya’daki enflasyon rakamlarını da yayınlayacak. Son olarak Almanya’da Ifo İş Ortamı ve GfK Tüketici Güven Endeksleri ilgi odağı olacak.

NOT:

Kasım 2021’de Finansal İstikrar Konseyi, dünya çapında “sistemik olarak önemli finansal kurumlar” olarak nitelendirilen 32 bankanın bir listesini yayınladı. Boyutları ve rolleri nedeniyle, rastgele bir başarısızlığın önemli sistemik sonuçlara yol açabileceği bu “batmak için çok büyük” bankalar şunları içerir:

Çin Tarım Bankası

Banco Bilbao

Banco Santander

Amerika Bankası

Çin Bankası

New York Mellon Bankası

barclay’ler

BNP Paribas

Çin İnşaat Bankası

Citigroup

Kredi Agricole Grubu

Credit Suisse Group AG

Deutsche Bank AG

Goldman Sachs

Grup BPCE

HSBC Holding

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası

ING Grubu

JPMorgan Takibi

Mitsubishi UFJ Finans Grubu

Mizuho Finans Grubu

Morgan Stanley

Nordea Bankası

Kanada Kraliyet Bankası

İskoçya Kraliyet Bankası

Société Generale

Standart Charter

Eyalet Caddesi Şirketi

Sumitomo Mitsui Bankacılık Şirketi Grubu

UBS Grubu

UniCredit

Wells Fargo

beykoz-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort