Ekonomi

Afrika İklim Zirvesinde Yeşil Büyüme ve Karbon Vergisi Tartışıldı

Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Afrika İklim Tepesi’nin ikinci gününde Kenya Devlet Lideri William Ruto, yeşil büyümenin dünya ve Afrika için değerli bir ekonomik kaynak olduğunu ve Afrika ülkelerinin bu kaynaktan faydalanması gerektiğini belirtti.

Yerel kaynaklara göre Ruto, zirvenin ikinci gününde yaptığı konuşmada Afrika kıtasının karşı karşıya olduğu iklim krizinin analizi için karbon vergisi önerisinde bulundu.

Kenya Devlet Lideri Ruto, karbon vergisi sisteminin uygulanmasının sadece iklim değişikliğini azaltmak için değil, aynı zamanda özellikle “yeşil enerji” alanında yeni ekonomik fırsatları ortaya çıkarmak açısından da çok değerli olduğunu vurguladı.

Ruto, “Bu yeni yatırım ve mali fırsatları, özellikle de yeşil enerjiyi harekete geçirmek için ihtiyaç duyduğumuz kaynakların kilidini açmak amacıyla karbon vergisi hakkında konuşmanın zamanının geldiğine inanıyoruz” dedi. söz konusu.

Ruto, güneş enerjisi teknolojisini ithal etmenin yüksek maliyetleri nedeniyle üreticilerin bu alana yönelmesinin zorlaştığını kaydederek, vergilerin azaltılmasının yeşil enerjiye geçişi kolaylaştıracağını belirtti.

Ruto “Yeşil büyüme hem dünya hem de Afrika için önemli bir ekonomik kaynak. Afrika ülkelerinin bu kaynaktan faydalanması gerekiyor.” sözlerini kullandı

“Zirvede finansmanın hızlandırılması konusunda yeterli ilerleme kaydedilmedi”

Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan da sosyal medya platformu X’te paylaşım yaparak, Afrika ülkelerinin iklim kriziyle mücadelede çevrenin korunmasına önemli katkılar sağladığını belirtti.

İklim krizine maddi desteğin önemine vurgu yapan Hassan, Afrika’nın iklim kriziyle mücadelede kendi kaynaklarını kullanarak daha güçlü durması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) iklim danışmanı ve Botswana’nın eski Ticaret Bakanı Bogolo Kenewendo da zirvede iklim finansmanının hızlandırılması konusunda yeterli ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

“Taahhüt edilen fon sembolik olmanın ötesine geçmedi”

Zirvede, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) yatırımcılar, COP27 Zirvesi’nde başlatılan Afrika Karbon Piyasaları Girişimi’nden (ACMI) 450 milyon dolarlık karbon kredisi satın alma taahhüdünde bulundu.

İngiliz Milletler Topluluğu Genel Sekreteri Patricia Scotland ve üst düzey katılımcıların çoğu, “taahhüt edilen fonların sembolik olmaktan başka bir şey olmadığını” eleştirdiler.

BM Afrika EkonomiMütevelli Heyeti Genel Sekreteri Vera Songwe, zirvede iklim kriziyle mücadele için gereken finansmana ilişkin bir rapor sundu.

Songwe, iklim finansmanının 5 yılda üç katına çıkarılarak 60 milyar dolardan 180 milyar dolara çıkarılması ve bunun için finansman yaratılması gerektiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu