Haber

Vukovar Katliamı’nın 32. Yıldönümünde Anma Törenleri Düzenlendi

Hırvatistan’ın doğusundaki Vukovar’da Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve Sırp paramiliter birlikleri tarafından öldürülen 2 binden fazla kişi, katliamın 32. yıl dönümünde düzenlenen törenlerle anıldı.

Hırvatistan’ın 1991 yılında eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etmesinden sonra başlayan savaşta 2 bin 717 kişinin hayatını kaybettiği ve kuşatma altındaki Vukovar’daki anma törenlerine Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç ve Başbakan Andrej Plenkoviç’in yanı sıra çok sayıda devlet yetkilisi katıldı. ve binlerce vatandaş katıldı.

Savaş sonrası katliamın sembolü haline gelen Vukovar Hastanesi önünde toplanan binlerce kişi, törenin yapıldığı alana doğru geleneksel olarak düzenlenen “Anma Yürüyüşü”ne katılarak katliamda hayatını kaybedenleri antı.

Hırvatistan Başbakanı Plenkoviç, tören alanında yaptığı konuşmada, Vukovar’ın birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu hatırlatarak, hükümetin altyapı, eğitim ve sağlık alanlarında kentin kalkınmasını sağlamak için faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Meclis Lideri Gordan Jandrokoviç, bugün Hırvatistan’ın birlik olduğunu ve kayıp vatandaşlarını andığını belirterek, “Vukovar, Hırvatistan’ın özgürlüğünün sembolüdür. Vukovar, Sırp baskınlarının kırıldığı ve bizi zafere götürdüğü şehirdir.” söz konusu.

Vukovar’da ne oldu?

Hırvatistan’ın Haziran 1991’de Yugoslavya’dan ayrıldığını açıklamasının ardından başlayan savaşta en büyük ve en kanlı çatışmalar Vukovar’da yaşandı.

JNA askerleri ve Sırp paramiliter birimleri 87 gün boyunca Vukovar’ı kuşattı. Bazı günlerde 11 binden fazla bombanın düştüğü şehir, 18 Kasım 1991’de Sırp güçlerinin eline geçti.

Kuşatmanın ardından başlayan Sırp işgali 15 Ocak 1998’e kadar devam ederken, Vukovar Hastanesi’nde yaralılara ve çalışanlara karşı çeşitli savaş suçları işlendi.

Vukovar Hastanesi’nin son verilerine göre bu kentte 2 bin 717 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 7 bin kişi toplama kamplarına götürüldü, çoğunluğu Hırvat olmak üzere 22 bin civarında Sırp olmayan sivil de sürgüne gönderildi. şehir.

Vukovar’da öldürülen 373 kişinin cenazesine hâlâ ulaşılamadı.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Vukovar’daki katliam nedeniyle eski JNA komutanı Milet Mrksic’i 20 yıl, Veselin Sljivancanin’i ise 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu