Van Gölü’nde bulunan Kayı damgalı ve haç işaretli taşlar
800.000 yaşında Türkiye’ninen büyük göl Van Gölü’nün dibindeki kalıntılar,Dalışlarla dünyaya tanıtılırken bu ören yerlerine yenileri eklendi.
Amatör ve profesyonel dalgıçlar tarafından yapılan dalışlarda, Van Gölü’nün derinliklerinde suların çekilmesiyle hem mezarlık hem de köy yaşamının izlerini taşıyan alanlar bulundu.
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Doğu Deniz Derneği ve Van’da HAK Arama Kurtarma Derneği üyeleri tarafından gerçekleştirilen dalışta Van Gölü’nün derinliklerinde keşfedilen yeni sırlar çözülmeyi bekliyor.
Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, volkanik Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan ve sodalı suyuyla dikkat çeken, 3 bin 713 kilometrekarelik alana sahip, deniz gibi uzanan uçsuz bucaksız sularının altında birçok sır saklıyor.
Doğu Deniz Cemiyeti Lideri Cumali Birol, gazetecilere dalış yaparak çözülmeyi bekleyen yeni sırlar keşfettiklerini söyledi.
Birol, Tatvan ve Ahlat ilçelerinin ortasında dalış yaparak buldukları mezarlıklar ve köy yaşamı izlerinin bulunduğu alanla ilgili kendilerine telefon geldiğini bildirdi. “Bugün aldığımız bir telefonla hemen Van’daki grubumuzu aradık. HAK Arama Kurtarma Derneği ve Doğu Deniz Derneği üyeleri ile birlikte uzman dalgıçlarımız ile Ahlat ve Tatvan’ın ortasında çok geniş bir alanı keşfettik. mezarlıklar var. Burada Kayı tamgası ve haç işaretli taşlara rastladık. Mezarlıklarda Kayı tamgalı iri bir taşa rastlamamız çok ilginç. Çok araştırma yaptık ve Kayı ile ilgili bir taş görebildik. Haçların ortasında böyle bir taşı ilk kez görüyoruz.”söz konusu.
Van Gölü’nde buldukları yerleşim alanında havan topları, leğenler ve sokağa benzer yerler gördüğünü sözlerine ekleyen Birol, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Bulduklarımızı önce basınla, ardından bazı üniversitelerdeki hocalarla paylaşacaklarını sözlerine ekleyen Doğu Denizi Derneği Lideri Cumali Birol, şunları söyledi: Elde ettiğimiz görüntüleri önce basınla paylaşıyoruz. Daha sonra bu görüntüleri üniversitelerdeki hocalarımıza göndereceğiz. Kayın taşı ile Haçlı mezar taşının yan yana olduğu bu manzaralar ilk kez burada görülüyor. Bunu araştırıp inceleyecek kadar şanslılarsa buradan pahalı hocalarımıza iletiyoruz. Gelsinler bizi bulsunlar, orada dalış yapalım. Orada ne keşfettik, hangi medeniyetlere sahipler, burada hangi medeniyetler yaşadı, bu noktada insanlarımızı bir bedel ödeyerek yakmış olacağız. Bitlis’e yeni keşif hayırlı olsun”söz konusu.