Üstün yetenekli öğrencilerin gelişiminin temelleri son zamanlarda artmaya başlamıştır. Bu eklerden biri olan BİLSEM Testi birçok ebeveynin gündeminde. Üstün yetenekli öğrencilere profesyonel destek sağlayan BİLSEM’ler hakkında merak edilenler internette aranmaya başlandı. Peki BİLSEM Sınavı Nedir? Sınava kimler katılabilir, nasıl başvurulur? Detaylar burada.
BİLSEM, üstün yetenekli çocukların eğitim alabilecekleri ve okul sonrası kendilerini geliştirebilecekleri bir kurumdur.
BİLSEM Sınavı Nedir?
BİLSEM Sınavı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından üstün yetenekli çocukların gelişim potansiyellerinin farkına varmak amacıyla yapılan özel bir sınavdır. BİLSEM, Bilim ve Sanat Merkezi’nin kısaltmasıdır. Sınav adını buradan alır. BİLSEM Sınavı resim, müzik ve genel yetenek olmak üzere üç farklı grupta yapılmaktadır. Öğrenciler, sınıf öğretmenleri tarafından BİLSEM Sınavlarına aday gösterilirler. Sınav, Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Sınavda başarılı olan öğrenciler BİLSEM’de eğitim almaya hak kazanırlar.
BİLSEM’lerin okul derslerini doğrudan etkileyen bir eğitim modeli yoktur. BİLSEM eğitiminin amacı, çocukların özel yeteneklerini geliştirmektir.
BİLSEM Sınavına nereye ve nasıl başvurulur?
Gelişime açık üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen BİLSEM Sınavı’na başvurular e-Okul üzerinden yapılmaktadır. Başvuru ilköğretim birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenleri tarafından yapılır. Birinci düzey, sınıf öğretmenlerinin sorumluluğundadır. Sınıf öğretmenleri, sınava yönlendirecekleri öğrencileri seçmeden önce fotoğraf, müzik ve genel zihinsel beceriler konularında değerlendirme eğitimi alırlar ve kararlarını buna göre verirler. Sınıf öğretmenlerinin yanı sıra okullardaki ruhani danışmanlar ve rehber öğretmenler de bu süreçte öğrencilere destek olabilir.
BİLSEM sınav türleri
Üstün yetenekli öğrencilerin gelişimine profesyonel destek sağlayan BİLSEM’de sınavlar, bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi ve grup tarama uygulaması olmak üzere iki aşamada gerçekleştiriliyor. BİLSEM’de sınavlar beceri odaklı olup tamamen ezberden uzak yapılmaktadır.
BİLSEM kaydı için gerekli belgeler
Sınavda başarılı olan öğrencilerin BİLSEM’e kayıt olabilmeleri için gerekli belgeler;
BİLSEM’de öğrenciler hangi eğitimleri alıyor?
BİLEM Sınavında başarılı olan öğrenciler, yeteneklerini doğru ve etkin bir şekilde kullanabilecekleri eğitim ve pratik beceriler kazanmaya hak kazanırlar. Yenilikçi ve disiplinlerarası düşünmenin temellerini öğrenir. BİLSEM’de eğitime başlayan öğrenciler, uyum, pekiştirme eğitimi, bireysel ve özel yetenekleri keşfetme, proje geliştirme ve yönetme eğitimleri alıyor.
palu-haber.com.tr